Sähkökatkot

Toimintaohjeet sähkökatkon sattuessa. Muistathan turvallisuuden!
salama

Vikailmoitusnumero on 0800 9 2500 (24h)

Sähkökatkot kartalla

Tilaa keskeytysviestit

Toimintaohjeet sähkökatkon varalle

 1. Tarkista sähkölaitteet ja sulakkeet. Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asuntosi tai asuinkiinteistösi sähkölaitteen viasta. Tällöin kiinteistön omistaja on vastuussa viankorjauksesta ja kustannuksista. Jos vain osa taloudesta on sähköttä, tarkista ensin pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojakytkimet. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen. 
 2. Kurkista, palaako naapurissa valot.
 3. Katso häiriökartasta, onko sähkökatko laaja.
 4. Ilmoita sähkökatkosta. Jos sähköt on pois, vika ei näy häiriökartalla etkä ole saanut meiltä vielä viestiä sähkökatkosta, soita numeroon 0800 9 2500Päivystämme 24/7.

Sähkökatkon aikana

Tarkista asunnon tai kiinteistön pää- ja ryhmäsulakkeet sekä vikavirtasuojakytkimet ennen kuin soitat vikailmoitusnumeroomme. Jos numero on jatkuvasti varattu, se on merkki laajemmasta häiriöstä.

Merkitse ylös sähkökatkon alkamisaika. Jos sähköt välillä tulevat päälle ja taas sammuvat, merkitse ajankohdat muistiin. Muistiinpanoista voit tarkistaa keskeytysajan pituuden, sillä yli 12 tuntia kestävistä katkoksista maksetaan vakiokorvausta.

Mistä tietoa häiriön laajuudesta ja kestosta? Jos käytössäsi on akkukäyttöinen tietokone, voit hakea tietoa häiriön laajuudesta ja arvioidusta kestosta sähkökatkokartalta ja vikatiedotteista. Hyviä tietolähteitä ovat myös paikallisten tiedotusvälineiden nettisivut. Päiväaikaan tietoa saa lisäksi paikallisradioiden uutislähetyksistä auto- tai patteriradiota kuuntelemalla.

Jos olet havainnut vikapaikan, kuten johtojen päälle kaatuneen puun, ilmoitathan siitä vikailmoitusnumeroon. Toivomme, että jatkat soittamista kunnes joku vastaa puheluusi tai se yhdistyy nauhoitettuun häiriöinfoon, jonne voit jättää viestin vikapaikasta. 

Ohjeita sähkökatkon sattuessa:

Sulje virta liedestä, silitysraudasta ja muista laitteista, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon vaaran sähköjen palautuessa. Kytke muutkin sähkölaitteet, esimerkiksi pesukoneet ja viihdelaitteet, pois päältä. Kun sähköt palautuvat, älä kytke laitteita päälle yhtä aikaa, sillä äkillinen kuormituspiikki voi katkaista sähköt uudelleen. Sähköpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan. Sähkökiuas on kodin suuritehoisin laite.

Jos talo lämpiää sähköllä ja on talvi, pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Väliovia kannattaa pitää kiinni ja välttää ulko-oven turhaa avaamista.

Älä availe pakastinta. Käännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.

Kiinteistön omistajalla on valvontavastuu

Häiriötilanteen jälkeen käy tarkastamassa, toimivatko sähköt myös kesämökillä tai muussa kiinteistössä, jossa ei asuta vakituisesti.

Sähkökatkon takia kiinteistöön voi tulla putkistojen jäätymis- ja sulamisvaurioita. Sen vuoksi omistajan pitää käydä tarkastamassa sähköt riittävän usein kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti. Valvontavastuu koskee varsinkin niitä kiinteistöjä, joiden lämmitysjärjestelmä on sähköstä riippuvainen.

Huolehdi sähköturvallisuudesta

Älä koske maahan pudonneisiin johtoihin. Älä ryhdy itse raivaamaan puita linjalta tai kopistelemaan lunta johdoilta. Jos vika on keskijännitelinjassa, älä mene lähellekään johtoa.

Lue lisää sähkökatkoihin varautumisesta

Tunnista nollavika – se voi aiheuttaa hengenvaaran

Sähköhäiriötilanteissa voi esiintyä niin sanottu nollavika, kun esimerkiksi puu kaatuu kiinteistöä syöttävän sähköjohdon päälle. Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jopa hengenvaarallisen tilanteen. Jos nollajohdin on mennyt poikki, siitä aiheutuu jännitteen vaihtelu 0–400 voltin välillä. Jännitteen vaihtelu voi vaurioittaa sähkölaitteita.

Nollavian tunnusmerkit

 • Valaistuksessa on selvästi havaittavaa kirkkauden vaihtelua, joka liittyy eri sähkölaitteiden kytkeytymisiin.
 • Sähkölaitteiden metallisista kuorista on mahdollista saada sähköisku.
 • Loistevalaisimista tai sähkökeskuksesta voi kuulua särisevä ääni.
 • Voit aistia savua tai palaneen käryä.
 • Nollavian jatkuessa sähkölaitteita ja valaisimia voi rikkoutua.

Toimi näin havaitessasi nollavian

 • Suojaa kätesi eristävillä käsineillä, kuten nahkakäsineillä, ja katkaise sähkö kiinteistön sähköpääkeskukselta pääkytkimestä.
 • Älä koske sähkön katkaisutilanteessa mihinkään sähköpääkeskuksen metalliseen osaan. Vikatilanteessa myös muissa metallisissa pinnoissa voi esiintyä jännitettä.
 • Kun sähkö on katkaistu, niin ilmoita vikapäivystykseemme. Kerro vikailmoituksen yhteydessä, että olet katkaissut kiinteistön sähkön.
Muista turvallisuus sähkökatkon aikana!