Sähkökatkot

Toimintaohjeet sähkökatkon sattuessa. Muistathan turvallisuuden!
salama

Vikailmoitusnumero on 0800 9 2500 (24h)

Sähkökatkot kartalla

Tilaa keskeytysviestit

Kodissa sähköt poikki - tarkista ensin nämä

 

  1. Tarkista sähkölaitteet ja sulakkeet. Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asuntosi tai asuinkiinteistösi sähkölaitteen viasta. Jos vain osa asunnostasi on sähköttä, tarkista ensin pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojakytkimet. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen. 
  2. Kurkista, palaako naapurissa valot.
  3. Katso sähkökatkokartasta, miten laajasta katkoksesta on kyse. Jos kyseessä on laajempi katko, on todennäköistä, että päivystäjämme ovat jo saaneet ilmoituksen viasta. Hyviä tietolähteitä ovat myös paikallisten tiedotusvälineiden nettisivut. Päiväaikaan tietoa saat myös paikallisradioiden uutislähetyksistä autoradiosta tai pattereilla toimivasta radiosta.
  4. Ilmoita meille sähkökatkosta. Jos sähköt on pois, vika ei näy häiriökartalla etkä ole saanut meiltä vielä viestiä sähkökatkosta, soita numeroon 0800 9 2500. Päivystämme 24/7. 

Merkitse ylös sähkökatkon alkamisaika. Jos sähköt välillä tulevat päälle ja taas sammuvat, merkitse ajankohdat muistiin. Muistiinpanoista voit tarkistaa keskeytysajan pituuden, sillä yli 12 tuntia kestävistä katkoksista maksetaan vakiokorvausta. Poikkeuksen tekee vain sähköpulasta johtuva sähkökatko. Sähköpulatilanteessa sähkökatkoissa ei ole kyse sähkönjakelun virheestä vaan yleisestä poikkeustilanteesta, jolloin kuluttajalla ei ole oikeutta vahingonkorvauksiin tai hinnanalennuksiin.

 

Sähkökatkon sattuessa toimi näin

  • Sulje virta liedestä, silitysraudasta ja muista laitteista, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon vaaran sähköjen palautuessa.
  • Kytke muutkin sähkölaitteet, esimerkiksi pesukoneet ja viihdelaitteet, pois päältä.
  • Kun sähköt palautuvat, älä kytke laitteita päälle yhtä aikaa, sillä äkillinen kuormituspiikki voi katkaista sähköt uudelleen. Sähköpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan.
  • Jos talo lämpiää sähköllä ja on talvi, pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Väliovia kannattaa pitää kiinni ja välttää ulko-oven turhaa avaamista.
  • Älä availe pakastinta.
  • Käännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.

Omistatko kiinteistön? – muista valvontavastuu

Jos omistat kiinteistön, on sinun vastuullasi tarkistaa,  että sähköt toimivat myös kesämökillä tai muussa kiinteistössä, jossa ei asuta vakituisesti.

Sähkökatko voi aiheuttaa putkistoon jäätymis- ja sulamisvaurioita. Omistajan onkin syytä käydä tarkastamassa sähköt riittävän usein vapaa-ajan kiinteistöistä, joiden lämmitysjärjestelmä on sähköstä riippuvainen.

Muista sähköturvallisuus

Jos olet havainnut vikapaikan, kuten johtojen päälle kaatuneen puun, ilmoita siitä välittömästi vikailmoitusnumeroomme.

Älä koske maahan pudonneisiin johtoihin, äläkä ryhdy itse raivaamaan puita linjalta tai kopistelemaan lunta johdoilta.

Toivomme, että jatkat soittamista kunnes puheluusi vastataan tai se yhdistyy nauhoitettuun häiriöinfoon, jonne voit jättää viestin vikapaikasta.

Näin varaudut sähkökatkoihin

Tunnista nollavika – se voi aiheuttaa hengenvaaran

Sähköhäiriötilanteissa voi esiintyä niin sanottu nollavika, kun esimerkiksi puu kaatuu kiinteistöä syöttävän sähköjohdon päälle. Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jopa hengenvaarallisen tilanteen. Jos nollajohdin on mennyt poikki, siitä aiheutuu jännitteen vaihtelu 0–400 voltin välillä. Jännitteen vaihtelu voi vaurioittaa sähkölaitteita.

Nollavian tunnusmerkit

  • Valaistuksessa on selvästi havaittavaa kirkkauden vaihtelua, joka liittyy eri sähkölaitteiden kytkeytymisiin.
  • Sähkölaitteiden metallisista kuorista on mahdollista saada sähköisku.
  • Loistevalaisimista tai sähkökeskuksesta voi kuulua särisevä ääni.
  • Voit aistia savua tai palaneen käryä.
  • Nollavian jatkuessa sähkölaitteita ja valaisimia voi rikkoutua.

Toimi näin havaitessasi nollavian

  • Suojaa kätesi eristävillä käsineillä, kuten nahkakäsineillä, ja katkaise sähkö kiinteistön sähköpääkeskukselta pääkytkimestä.
  • Älä koske sähkön katkaisutilanteessa mihinkään sähköpääkeskuksen metalliseen osaan. Vikatilanteessa myös muissa metallisissa pinnoissa voi esiintyä jännitettä.
  • Kun sähkö on katkaistu, niin ilmoita vikapäivystykseemme. Kerro vikailmoituksen yhteydessä, että olet katkaissut kiinteistön sähkön.
Muista turvallisuus sähkökatkon aikana!