Sähkön mittaus

Kaikilla sähköverkkoomme liittyneillä asiakkailla on älykäs sähkömittari. Tutustu mittaamiseen!
sähkömittari oikea

Kajave omistaa ja huoltaa omalla toimialueellaan käytettävät sähkön mittauslaitteet, vastaa tuntitietojen luennasta ja jatkokäsittelystä sekä tietojen välityksestä eri sähkömarkkinaosapuolille.

Kaikilla alueemme sähköverkkoon liittyneillä asiakkailla on älykäs sähkömittari. Etämittarin ansiosta sähkölasku perustuu aina todelliseen sähkönkäyttöön. 

Kajaven käyttämä menetelmä perustuu ET:n tekemään ohjeeseen Sähkön mittauksen periaatteet 2023.

Jos etämittarin käyttöohje on kadonnut, chat-palvelumme auttaa! 

Sähkönkäyttö mitataan yksi- tai kaksiaikaisella mittarilla

Kotitalouksien ja pienyritysten sähkön mittauksessa käytetään yksi- ja kaksiaikaisia mittareita. Jos sähkönkäyttöäsi mittaa vain yksi laskuri, käytät silloin yleissähköä, josta käytetään myös nimitystä yksiaikainen sähkö.

Jos sähkömittarisi mittaa erikseen päivä- ja yöaikaisen kulutuksen, käytät yösähköä, josta käytetään myös nimitystä aikasähkö. Yösähkön hinta on yöaikana hieman edullisempi kuin päivällä, minkä vuoksi käyttövesi kannattaa lämmittää yöllä.

Jos sähkömittarisi mittaa erikseen kesä- ja talviajan kulutuksen, käytät vuodenaikasähköä, josta voidaan käyttää myös nimityksiä vuosisähkö ja kausisähkö.

Kaksiaikaisten sähkötuotteiden aikajaottelu määräytyy valitsemasi siirtotuotteen mittaroinnin ja ohjausaikojen mukaisesti. Kaksiaikaisissa tuotteissa voit valita joko paikallisen tai valtakunnallisen aikajaottelun. Verkkoalueemme aikajaottelu on kuvattu Siirtotuotteet-sivulla. Kullakin verkkoalueella noudatetaan aina paikallisen verkkoyhtiön aikajaksotuksia.

Yökuormat ja yöajan mittaus

Yökuormat kytketään päälle porrastetusti, ja yöajan mittaus alkaa klo 22.

Noudatamme kantaverkkoyhtiö Fingridin suositusta, jonka mukaan ns. yökuormia eli asiakkaiden yöllä varaavia sähkölaitteita kytketään päälle portaittain klo 22:sta eteenpäin. Valtakunnallisella järjestelyllä pyritään tasaamaan sähköverkon tehopiikkiä ja siten edesauttamaan sähkön toimitusvarmuutta.

Edullisemman yösähkön mittaus alkaa täsmällisesti verkkopalvelusopimuksessa määriteltyyn aikaan eli Kajaven verkkoalueella arkisin kello 22 ja lauantaisin kello 20. Sunnuntaisin edullisemman yösähkön mittaus on päällä koko vuorokauden ja säästötuotteen valinneilla asiakkailla myös lauantaisin klo 7–15. Edullisen yösähkön mittaus ei siis ala automaattisesti samaan aikaan yökuormien päälle kytkeytymisen kanssa.

Yökuormien porrastuksesta ei yleensä ole asiakkaalle haittaa, koska yösähköllä käytettäviksi on kytketty pääosin varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajia ja lattialämmityksiä. Nämä laitteet ovat päällä vain osan yöstä siihen asti, kunnes termostaatti katkaisee virran, joten ne ehtivät hoitaa tehtävänsä, vaikka ohjautuvatkin päälle portaittain.

Kun käyttöpaikkasi sijaitsee Kajaven verkkoalueella ja käytössäsi on laitteita, joita on tarve pitää päällä koko yösähkön ajan, voit itse ohjata laitteet päälle päiväkäyttöpainikkeella tai asennuttaa erillisen ohjauslaitteen näitä laitteita varten.

Sähköpääkeskus vapaa-ajan asunnolla

Huomaathan, että verkkoyhtiön edustajien on päästävä myös etäluettavalle sähkömittarille. Verkkopalveluehtojen mukaan sähkönkäyttäjän on sallittava yhtiön valtuuttamien henkilöiden pääsy sähkömittarille muun muassa mittarin luennan, vaihdon ja tarkistuksen sekä mahdollisen vianetsinnän vuoksi.

Vapaa-ajan asuntojen mittauskeskus on sijoitettava niin, että verkkoyhtiön edustaja voi tarvittaessa huoltaa mittaria vaikka omistaja ei olisi paikalla. Tästä syystä keskus asennetaan aina ulos. Jos vapaa-ajan asunnon omistaja haluaa lukita keskuksen, hänen tulee hankkia sarjoitukseen sopiva lukko valtuutetusta lukkoliikkeestä. 

Datahub -palvelussa voit seurata sähkönkulutustasi, selata sähkölaskujasi, tarkistaa sähkösopimuksesi hinnat, ja oma energia -palvelussamme voit päivittää yhteystietosi tai jättää meille viestin.
Maarit Tuovinen
Asiakkuuspäällikkö