Liittymismaksut

Tältä sivulta löydät lisätietoa liittymien toimitusajoista ja hinnastoista.
Töpselit seinässä

Liittymismaksut 

Liittymismaksuissa noudatetaan vyöhykehinnoittelua, jonka periaatteet Energiavirasto on vahvistanut valtakunnallisesti noudatettaviksi.

Vyöhykehinnoittelua ei sovelleta muuntopiireihin, joissa on aiemmin määritelty aluehinta tai voimassa oleva normaalia kalliimman liittymän palautusehto. Etäisyys muuntamosta määritetään verkonhaltijan karttatietojärjestelmän koordinaattien perusteella.
 
Vyöhykkeillä hinnastoa suuremmissa liittymissä sekä vyöhykkeiden ulkopuolisissa liittymissä liittymismaksu perustuu joko aluehintaan tai tapauskohtaiseen hinnoitteluun.

Liittymismaksun eräpäivä sovitaan yleensä liittymän toimituksen ajankohdan mukaan.

Mitä liittymismaksuun sisältyy?

Liittymismaksulla verkkoyhtiö rakentaa sähköverkkoa liittämiskohtaan asti. Liittämiskohdan määrittelee verkkoyhtiö yhdessä asiakkaan kanssa ja se merkitään liittymissopimukseen. Tavallisesti liittämiskohta on tontin rajalla, kaapelinjakokaapilla, ilmajohtoverkon pylväällä tai muuntamolla.

Liittymismaksu ei sisällä liittymisjohtoa, vaan rakentaja tilaa sen erikseen valitsemaltaan sähköurakoitsijalta. Liittymisjohtoja myyvät ja asentavat myös verkostourakoitsijat, muun muassa Eltel Networks Pohjoinen, ENP ja Enerke. Kajaven tekninen palvelu voi välittää allekirjoitetun liittymissopimuksen verkostourakoitsijalle.

Liittymismaksu ei sisällä sähköpääkeskusta. Vapaa-ajan asunnon sähköpääkeskukseksi kannattaa useimmiten hankkia niin sanottu mökkikeskus. Eri sähköpääkeskusvaihtoehdoista voit keskustella sähköurakoitsijasi kanssa.

Mittalaitteet sisältyvät sähkön siirron perusmaksuun. Lisätietoja sähkön mittauksesta

Liittymisjohdon voi kilpailuttaa

Rakennuksen liittymisjohto vedetään maakaapelilla. Kun sokkelia ja laattaa valetaan, putkireittejä kannattaa varata riittävästi sähkö-, puhelin- ja antennikaapeleiden sisääntuontia varten. Suosituksena on vähintään viisi putkireittiä.

Kaapelioja kaivetaan liittymissopimuksessa mainitusta liittämiskohdasta pääkeskukselle. Kaapelioja kannattaa kaivaa samalla, kun uudisrakennuksen pohjaa kaivetaan. Kaapeliojan voi kaivaa myös itse. Varmista, ettei kaivureitillä ole aikaisemmin asennettuja maakaapeleita.

Liittymisjohdon asentaa aina joko sähkö- tai verkostourakoitsija. Varaa rakennuspaikalle ojan alkutäyttöä varten hienoa, kivetöntä hiekkaa. Kaapelin saa peittää, kun liittymisjohdon rakentaja antaa siihen luvan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ylläpitää luetteloa sähköurakoitsijoista. Nettisivuilta voi hakea urakoitsijoita kunnan ja urakointioikeuksien perusteella.

Työmaasähkö

Verkostourakoitsijamme vuokraavat työmaakeskuksia rakennusaikaiseen sähkönkäyttöön. Työmaakeskuksesta voi esittää tarjouspyynnön samalla, kun tekee liittymissopimuksen. Asiakaspalvelumme välittää pyynnön rakentavalle verkostourakoitsijalle, joka ottaa yhteyttä rakentajaan.

Jos pysyvä liittymissopimus on tehty ja liittymä maksettu ennen työmaakeskuksen toimitusta, työmaasähkön saa asiakkaan käyttöpaikalleen valitseman tuotteen mukaisella hinnalla.