Artikkeli

Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa? Ota huomioon nämä 5 seikkaa

Aurinkopaneelit sekä hyvin suunniteltu ja oikein asennettu aurinkosähköjärjestelmä ovat turvallinen ja ekologinen tapa tuottaa energiaa. Kokosimme tärkeimpiä asioita, jotka tulee ottaa huomioon ennen aurinkopaneelien hankintaa.
Miesoletettu asentaa katolle aurinkopaneeleita.

1. Varmista liitettävyys – ole meihin yhteydessä hyvissä ajoin

Ota meihin yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun harkitset aurinkopaneelien hankintaa. Määrittelemme, mitä aurinkosähköjärjestelmän liittämiseksi verkkoon vaaditaan.

Sähköturvallisuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Aurinkojärjestelmän saa kytkeä jakelualueellamme verkkoon vasta, kun olemme antaneet siihen luvan.

On hyvä tietää, että kodin tai vapaa-ajan asunnon sijainnilla on merkitystä verkkoliitännän tekemisessä. Mitä lähempänä käyttöpaikka ja liitettävä vahva verkko ovat toisiaan, sitä vaivattomampaa liittäminen on.

Myös sulakekoko vaikuttaa liitettävyyteen. Esimerkiksi jos suunnittelemasi aurinkovoimalan teho on 6 kW ja käyttöpaikan sulakekoko on 3 x 25 ampeeria, on järjestelmä yleensä mahdollista liittää verkkoon.

Nykyisen sähköliittymäsi sulakekoon näet laskustasi.

Soita tai ota yhteyttä tekniseen palveluumme, niin asiat selviävät. Tavoitat meidät numerosta 010 192 800 tai sähköpostitse osoitteella tekninenpalvelu@kajave.fi.

Lue lisää aurinkojärjestelmän kytkemisestä sähköverkkoon sivuiltamme.

2. Mitoita järjestelmä omiin tarpeisiin

Hanki laitteisto, jonka teho on mitoitettu järkevästi sähkönkulutuksesi ja tarpeidesi mukaan.

Moni tekijä vaikuttaa järjestelmän tuottaman energian määrään: talon muoto, katon ilmansuunta, lähellä oleva puusto ja muut mahdolliset paneeleja varjostavat esteet.

Järjestelmän mitoittamisesta löydät hyvän ohjeistuksen Motivan sivuilta.

Omaa sähkönkulutustasi voit seurata Fingridin Datahubista jopa tunnin tarkkuudella.

3. Ole yhteydessä kuntaan

Selvitä kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitsetko rakennus- ja toimenpideluvan aurinkopaneelien asentamiseksi. Lupavaatimukset vaihtelevat paikkakunnittain. Esimerkiksi Kajaanissa yli 10 neliömetrin kokoisten aurinkopaneelien asentaminen vaatii toimenpideluvan. Mikäli rakennuksen julkisivuun on tulossa oleellisia muutoksia, on hakemusvaiheessa kuultava myös naapureita.

4. Palkkaa valtuutettu sähköurakoitsija

Vain sähköalan ammattilainen saa liittää aurinkosähköjärjestelmän verkkoon. Verkkoon liittäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että urakoitsija kytkee järjestelmän kotisi sähköpääkeskukseen sähkömittariin.

Markkinoilla on suuri määrä järjestelmiä ja niiden asennuksia tarjoavia yrityksiä. Varmista aina, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittava valtuutus.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteristä voit etsiä valtuutettuja sähköasentajia.

Muista, että aurinkovoimalan saa liittää verkkoon vasta, kun olet saanut siihen meiltä luvan. Käytännössä pyyntö voimalan liittämisestä verkkoon hoituu kätevimmin niin, että asentaja lähettää tiedot tekniseen palveluumme verkkolomakkeella.

5. Ylimääräisen sähkön voi myydä – ota huomioon verotus

Paneelit voivat aurinkoisina päivinä tuottaa energiaa enemmän kuin tarvitset omaan käyttöösi. Vapaa-ajan asunnolla paneelit puolestaan tuottavat sähköä koko ajan, vaikkei sitä olisi kukaan kuluttamassa.

Jos olet liittänyt tuotantosi verkkoon, voit myydä ylimääräisen sähkösi jollekin sähkönmyyntiyhtiölle. Maksettava hinta noudattelee usein sähkön markkinahintaa, eli spot-hintaa. Sinun kannattaa kuitenkin kilpailuttaa ostaja, sillä yhtiöiden taksoissa on eroja.

Me Kajavella huolehdimme sähkön siirrosta, sähköverkon rakennuttamisesta ja ylläpidosta sekä huollosta. Emme myy tai osta sähköä, kuten eivät muutkaan sähköverkkoyhtiöt.

Sähkön tuottamisessa ja myymisessä pitää ottaa huomioon myös verotus. Myydystä sähköstä saatava korvaus on veronalaista tuloa riippumatta siitä, maksetaanko korvaus rahana vai tuleeko se hyvityksenä sähkölaskuun.

Myös aurinkosähköjärjestelmän nimellisteholla on merkitystä verotuksen kannalta. Mikäli aurinkosähköjärjestelmäsi (ns. mikrovoimalaitos) on suurempi kuin 100 kilovolttiampeeria (kVA), sinun täytyy rekisteröityä verohallintoon sähkön pientuottajaksi ennen aurinkovoimalaitoksen käyttöönottoa.

Lue lisää verottajan sivuilta.

Lue lisää:

Motiva aurinkosähkö

Suomen Aurinkoenergiayhdistys ry