Artikkeli

5 vinkkiä kodin sähkönkulutuksen vähentämiseen

Yritätkö säästää sähköä, mutta toimet eivät näy sähkölaskussa asti? Näillä vinkeillä vähennät muun muassa piilosähkön kulutusta.
Nainen istuu takkatulen ääressä muki kädessään.

Sähkön säästämisestä on puhuttu koko kuluvan talven ajan, ja kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan suomalaiset ovat vähentäneet sähkönkulutustaan vuodentakaisesta. Kainuussa sähkönkulutus oli joulukuussa jopa vähäisempää kuin koko Suomessa keskimäärin.

Kulutusta voivat nostaa useat piilosähköä käyttävät laitteet, joita on jokaisessa kodissa. Huonelämpötilaan saattavat vaikuttaa auki unohtunut ikkuna tai pyykin kuivaaminen. Sähkölämmitteisessä kodissa tai vapaa-ajan asunnossa eniten sähköä vie huoneiston lämmityksen lisäksi myös käyttöveden lämmitys.

Tuuleta lyhyesti ja tehokkaasti

Sähkölämmitteisessä rakennuksessa helpoin tapa säästää sähköä on laskea huonelämpötilaa, mutta pyykin kuivaamiseen ja tuulettamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kuivumassa oleva pyykki laskee huonelämpötilaa sitomalla itseensä lämpöä. Mahdollisuuksien mukaan kuivata pyykit muualla kuin tiloissa, joissa oleskelet, esimerkiksi ullakolla tai taloyhtiön yhteisessä pyykinkuivaushuoneessa. Kuivaamalla pyykin muualla sinun ei tarvitse nostaa huoneen lämpötilaa.

Talvikaudella kannattaa tuulettaa lyhyitä aikoja ristivedolla eikä päästää patterien tuottamaa lämpöä hukkaan pitkiä aikoja. Lattialämmitystä voi kääntää pienemmälle.

Sammuta sähkölaitteet kokonaan käytön jälkeen

Sammuta kokonaan sähkölaitteet, joita et käytä. Valmiustilassa laitteet kuluttavat sähköä. Kytkennöissä kannattaa hyödyntää jatkojohtoja, jossa on virtakytkin. Tällöin kaikki laitteet on helppo napsauttaa kerralla pois päältä.

Kylmälaitteet ovat aina päällä, ja siksi ne kuluttavat sähköä paljon. Kulutusta voi vähentää varmistamalla, että jääkaappi ei ole sijoitettu liian tiiviisti. Jäähdytysilman täytyy päästä kulkemaan vapaasti jääkaapin ympärillä.

Energian säästön ei tarvitse tarkoittaa kylmässä ja pimeässä oleiluun. Sähkölaskuun voi vaikuttaa tehostamalla sähkölaitteiden ja valaistuksen käyttöä. Sammuta valot ja laitteet, kun et käytä niitä.

5 pikavinkkiä sähkönsäästöön

  • Alenna huonelämpötilaa sähkölämmitteisessä asunnossa
  • Kuivata pyykit muualla kuin oleskelutiloissa
  • Tuuleta asunto pitämällä ikkunoita lyhyen aikaan auki ristivedolla,
  • Sammuta sähkölaitteet kokonaan, joita et käytä.
  • Tarkista, että jääkaapin jäähdytysilma pääsee kulkemaan vapaasti jääkaapin ympärillä

Lisää energiansäästövinkkejä