Artikkeli

Loistavia energiansäästövinkkejä

Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Omaa energiankäyttöä kannattaa tarkkailla, on tavoitteena vaikkapa pienempi sähkölasku tai kulutushuippujen leikkaaminen. Lue vinkit arjen energiansäästöön.
Lapsi säätää lamppua hämärässä.
""

Seuraa energiankulutustasi

 

Ole perillä omasta energiankulutuksestasi. Kun seuraat sähkönkulutustasi ja tunnistat sähkönkäytön huiput, voit hallita sähkönkäyttöäsi entistä paremmin.

Voit seurata sähkönkulutustasi Oma energia -palvelustamme tai Fingridin Datahubista jopa tunnin tarkkuudella.

Ajoita oikein: vältä kulutushuippuja

Vältä tarpeetonta kulutusta, kun sähkön kulutus on Suomessa huipussaan eli arkiaamuisin klo 8–10 ja iltapäivisin klo 16–18. Säästät rahaa, kun et käytä sähköä silloin, kun se on kalleimmillaan.   

Siirtämällä omaa sähkönkäyttöäsi huipputuntien ulkopuolelle ennakoit myös hyvissä ajoin tulevan talven mahdolliseen sähköpulaan. Sähkökatkojen tarpeen riski pienenee, jos sähköä käytetään silloin, kun sitä on runsaasti tarjolla.

""
""

Älä lotraa vedellä

Lämpimän veden osuus voi olla jopa puolet vuotuisesta energiankulutuksestasi.

Lämmintä vettä kuluu suihkussa. Lyhennä suihkutteluaikaa – voit vaikka haastaa itsesi ja perheesi kahden minuutin suihkuun. Suosi kuitenkin suihkua ammekylvyn sijaan.

Hampaita pestessä ei kannata valuttaa vettä.

Lämmitä järkevästi – viileässä nukut paremmin

Kun lasket huonelämpötilaa yhdellä asteella, säästät viisi prosenttia lämmitysenergiaa.

Ihanteellinen kodin oleskelutilojen lämpötila on 20–21 astetta. Tämä on sekä terveellistä että energiataloudellista. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää jopa alempana eli 18–20 asteessa – viileässä nukut paremmin. Alenna lämpötilaa varsinkin niissä huoneissa, joissa et oleskele.

Lämmitä järkevästi – viileässä nukut paremmin
""

Pidä huolta termostaateista

Huolehdi, että lämpöpattereiden termostaatit toimivat kunnolla. Saman huoneen patterit kannattaa säätää samaan lämpötilaan. Muista jättää pattereiden ympärille ilmankiertotilaa.

Lattialämmitys voi olla energiasyöppö. Älä pidä lämpöä liian korkealla, vaan säädä se sopivaksi: lämpötila on riittävä, kun lattia tuntuu paljasta jalkapohjaa vasten juuri ja juuri lämpimältä.

Nauti lempeitä löylyjä

Sauno perheesi kanssa samaan aikaan tai ainakin perä jälkeen. Sähkösaunan energiankulutuksesta yli puolet menee jo saunan esilämmittämiseen. Sammuta kiuas heti saunomisen jälkeen.

Lämmitä sähkösauna maksimissaan 80 asteeseen. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.

""
""

Älä lämmitä harakoille

Jopa kolmasosa lämpöhävikistä syntyy ilmanvaihdon kautta. Säädä ilmanvaihto lämmityskaudella mahdollisimman pienelle. Muista kuitenkin, että ilman on vaihduttava. Jos kodissasi on säädettävät raitisilmaventtiilit, siirrä ne talvella pienemmälle.

Tuuleta nopeasti ristivedolla, älä jätä ikkunoita pitkäksi aikaa auki.

Katse keittiöön

Tiesitkö, että ruuan säilytyksen, valmistuksen ja astioiden pesun osuus kodin energiankulutuksesta on noin 10–30 prosenttia. Voit säästää tarkkailemalla keittiössäsi toteutuvaa energiankulutusta.

Säilytä ruoka optimilämpötilassa ja pane se vasta jäähtyneenä jääkaappiin tai pakastimeen. Jääkaapin suositeltava lämpötila on +2– +6 astetta ja pakastimen –18 astetta. Jokainen aste kylmempään lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

Pidä huolta kylmälaitteiden kunnosta. Puhdista ja sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.

""
""

Käytä uunia tehokkaasti

Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen. Hyödynnä ruoanlaitossa uunin esilämpö: monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, voi panna jo lämpenevään uuniin. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää.

Käytä mikroaaltouunia pienten ruoka-annosten lämmittämiseen ja valmistamiseen.

Astianpesukone hoitaa tiskit

Pese täysiä tiskikoneellisia ja valitse ohjelma astioiden likaisuuden mukaan. Astioita ei tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittoa. Poista vain suuret ruoantähteet.

Jos peset astioita käsin, pese ne tiskialtaassa – älä juoksuta vettä.

""
""

Pese täysiä pyykkikoneellisia

Pese täysiä pyykkikoneellisia ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista.

Valitse pesulämpötila ja -ohjelma tekstiilien hoito-ohjeen ja likaisuuden mukaan. Käytä pesuainetta annosteluohjeen mukaan, niin et tarvitse lisähuuhteluita.

Vaatetta ei tarvitse aina pestä, tuuletuskin voi riittää.

Sammuta laitteet, kun et niitä käytä

Sammuta viihde- ja elektroniikkalaitteista virta, kun et käytä niitä.  Hyödynnä myös laitteiden virransäästöominaisuuksia.

Jos laitteessa ei ole on/off-kytkintä, se kannattaa kytkeä katkaisimella varustettuun jatkojohtoon ja sammuttaa yöksi ja pidempien poissaolojen ajaksi.

""
""

Ota teknologia avuksi

Hyödynnä kodinkoneiden teknologiaa. Vanhassakin astianpesukoneessa tai pyykinpesukoneessa voi olla ajastuspainike, jolloin voit säätää koneen pyörimään myöhempään iltaan.

Kodin toimintojen ohjaukseen on eri laitevalmistajilla tarjolla monenlaisia älykkäitä järjestelmiä, joiden avulla voi synkronoida vaikkapa liesituulettimen ja keittotason tai valita aina sopivan pesuohjelman pyykinpesuun.

Markkinoilla on myös tuotteita, joiden avulla kulutusta voi ohjata automaattisesti vuorokauden edullisimmille tunneille.

Lisää vinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjasivustolta