Uutinen

Puolangan alueverkko paranee – sähkönsaanti turvataan rakennustöiden ajan varasyötteen avulla

Kajave rakentaa nykyistä toimitusvarmempaa alueverkkoa Puolangalle. Työtä tehdään maaliskuusta kesäkuun loppuun. Tänä aikana varayhteydet turvaavat Puolangan sähkönsaannin. Rakennustyön aikana voi olla lyhyitä sähkökatkoja.
Kajave rakentaa nykyistä toimitusvarmempaa alueverkkoa Puolangalle.

Kajave rakentaa nykyistä toimitusvarmempaa alueverkkoa Puolangalle.

Työtä tehdään maaliskuusta kesäkuun loppuun. Tänä aikana varayhteydet turvaavat Puolangan sähkönsaannin. Rakennustyön aikana voi olla lyhyitä sähkökatkoja.

Kajave rakentaa maaliskuusta kesäkuun loppuun asti uutta 110 kilovoltin (kV) sähkölinjaa Seitenoikealta Lietekylään saakka. Uuden linjan ansiosta sähkön toimitusvarmuus paranee Puolangalla.

Rakennustyön aikana Puolangan taajamaan syötetään sähköä 20 kilovoltin (kV) varayhteyksien kautta. Töiden aikana voi olla lyhyitä sähkökatkoja lähinnä Puolangan taajaman alueella.

Miten varasyötön käyttöönottoon on valmistauduttu?

Kajave testasi varasyötteen toimintavarmuutta 15.2., ja varmisti Puolangan sähkönsyötön kaikilta osin toimivaksi.

”Esimerkiksi jännitetasot pysyivät hyvinä. Asensimme sähköverkkoon lisää mittareita, joiden avulla seuraamme sähkönlaatua”, käytönjohtaja Marko Manninen kertoo.


”Olemme lentäneet mahdollisten vikojen havaitsemiseksi helikopterilla tarkastuslentoja. Löydetyt vikapaikat, kuten ilmajohtojen kallistuvat puut, on nyt korjattu.”

Varasyöttöjen ajaksi Kajave on varannut asentajia lisäpäivystykseen arkisin klo 167 ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden
, jotta satunnaiset viat saadaan korjattua ripeästi.

Lisäksi Puolangan taajaman sähkönsaantia varmistetaan usealla aggregaatilla. Näin saadaan tarvittaessa turvattua sähkönsaanti esimerkiksi terveyskeskukseen ja elintarvikeliikkeisiin.

Miksi työ tehdään maalis–kesäkuussa?

Aika alkukeväästä alkukesään on paras ajankohta tämänkaltaisen projektin toteuttamiseen. Talvisin sähkölinjoille kasautuva lumikuorma vaikeuttaa esimerkiksi varasyöttöjärjestelyjä. Keskikesä taasen on huonoa aikaa ukonilmojen vuoksi. Syksyllä työ ei onnistu mahdollisten syysmyräköiden takia.

Missä sähkökatkoista tiedotetaan?

Mahdolliset sähkönjakelun keskeytykset löytyvät aina Kajaven keskeytyskartasta osoitteessa www.kajave.fi/sahkokatkokartta. Sähkökatkoista tiedotetaan myös Kajaven verkkosivuilla ja Twitter-tilillä. 

Kajaven verkkosivuilta löytyy myös hyödyllistä tietoa siitä, kuinka varautua mahdolliseen sähkökatkoon ja toimia sen aikana. Osoite on www.kajave.fi/sahkokatkot