Uutinen

Kajaven uuden 110 kV voimajohdon rakentaminen alkaa Vaalassa ja Kestilässä

Kajave parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta ja lisää suurjännitteisen verkon kapasiteettia uusiutuvan sähköntuotannon liittämiseksi.
Kajaven uusi Metsälamminkangas-Kestilä johto alla kuvassa vihreällä, olemassa olevat 110 kV johdot punaisella ja myöhemmin käytöstä poistuva Säräisniemi-Kestilä sinisellä.

Uuden Metsälamminkangas-Kestilä 110 kV voimajohdon pituus on noin 25 km ja se sijoittuu Vaalan kunnan ja Kestilän alueille. Uusi johto parantaa toimitusvarmuutta Kestilän ja Pyhännän kunnan alueilla. Alueella on myös useita kehitteillä olevia tuuli- ja aurinkopuistohankkeita, joiden liittäminen mahdollistuu uuden voimajohdon ja sen tuoman lisäkapasiteetin myötä.
 
Kajave ja ENP Power Oy allekirjoittivat urakkasopimuksen voimajohdon rakentamisesta 1.9.2023. Voimajohdon rakentaminen alkaa pylväiden perustustöillä syksyllä 2023, pylväät nostetaan paikoilleen kevään ja kesän 2024 aikana ja kokonaisuudessaan johto on käyttöönotettavissa joulukuussa 2024. Urakan kokonaisarvo on noin kolme miljoonaa euroa ja hanke työllistää merkittävästi maanrakentajia ja voimajohtoasentajia reilun vuoden kestävän rakentamisen aikana.
 
Kannen karttakuva täysikokoisena (avautuu uuteen välilehteen). Kajaven uusi Metsälamminkangas-Kestilä johto kuvattu alla kuvassa vihreällä ja myöhemmin käytöstä poistuva Säräisniemi-Kestilä keltaisella värillä.