Artikkeli

Jouluvalot saavat loistaa – suosi ledejä ja käytä ajastusta

Mietitkö, kehtaako kausivaloja sytyttää pihalle tai parvekkeelle, kun sähkö on kallista ja sähköpulan uhkakin leijuu ilmassa?
Villapaidan hihoista näkyvät lapsen kädet, jotka pitelevät jouluvaloja.

Voit ihan hyvin nauttia jouluvalojen tuikkeesta tänäkin talvena, kunhan suosit led-lamppuja etkä anna valojen palaa ympäri vuorokauden. Anna siis valojen loistaa ja tuoda iloa pimeimpään vuodenaikaan.

Nykyään myynnissä olevat koriste- ja jouluvalot ovat useimmiten ledejä, joiden sähkönkulutus on huomattavasti hehkulamppuja vähäisempää. Kaupoissa saattaa kuitenkin olla vielä vanhempiakin malleja, ja siksi valoja hankkiessa kannattaa tutkia tuotteen tiedot huolellisesti.

Sähkön säästämiseksi myös jouluvalot kannattaa sammuttaa sähkönkulutuksen huipputunteina arkisin klo 8–10 ja klo 16–19.  Ajastinta käyttämällä ei tarvitse itse muistaa sammutella tai sytytellä valoja.

Miten sitten omaan kukkaroon vaikuttaa, antaako valojen olla päällä 24/7 vaiko esimerkiksi ajastettuna kahdeksan tunnin ajan?

Tässä yksi esimerkki: Sinulla on 80 led-lampun valosarja (teho 6 wattia) ja pidät sitä päällä kahdeksan tuntia vuorokaudessa sadan päivän ajan. Tällöin maksat käytöstä 2,40 euroa, jos sähkön hinta on 50 senttiä kilowattitunnilta. Mikäli sama valosarja on päällä ympäri vuorokauden sadan päivän ajan samaan sähkön hintaan , kulutuksen hinta on kolminkertainen eli 7,20 e.

Löydät lisää esimerkkilaskelmia Motivan sivuilta.