10 totuutta sähköntoimituksesta

Tiedätkö, mitkä tekijät vaikuttavat alueemme sähkötoimituksiin?
Ilmakuva Kajaanista

1. Kainuussa on haastetta – paljon lunta ja metsää

Kainuu on haastava verkkoalue, koska olemme Suomen lumisimpia ja metsäisimpiä maakuntia. Ilmastonmuutos aiheuttaa yhä enemmän myrskyjä ja tykkylumikuormia. Luonnon edessä olemme nöyriä, mutta sitkeitä ja osaavia ammattilaisia.

2. Maaseudun mökin ikkunasta kajastaa valo

Harvaan asutulla maaseudulla, kuten meillä Kainuussa, investoitava ja kunnossapidettävä verkko on asiakasta kohden selvästi keskimääräistä pidempi kuin tiiviisti rakennetussa kaupungissa. Maaseudulta käsin tehdään yhä enemmän etätyötä ja toimitamme sähköt perille pitkille erätaipaleillekin.

3. Rakennamme modernia sähköverkkoa pitkälle tulevaisuuteen

Ylläpidämme ja kunnostamme sähköverkkoa systemaattisesti turvallisen ja häiriöttömän sähköntoimituksen takaamiseksi asiakkaillemme. Rakennamme verkkoa pitkällä elinkaarella, joka huomioi muun muassa sähköautoilun ja digitalisaation kasvun tulevaisuudessa.

4. Työllistämme satoja ammattilaisia ja yksityisyrittäjiä

Tarvitsemme runsaasti osaavaa henkilökuntaa. Meillä työskentelee noin 50 ammattilaista ja olemme toivottu työnantaja. Yhdessä alihankkijoidemme kanssa tarjoamme työtä sadoille ihmiselle. Olemme myös mukana useissa yhteiskunnallisissa hankkeissa, joilla omalta osaltamme edistämme alueemme elinkeinoja.

5. Verkko on aina valmiina käyttöön

Asiakkaamme saavat luotettavasti sähköä ja palvelua ympäri vuorokauden. Valvomme ja ylläpidämme sähköverkkoa, jotta se on aina käyttövalmiina.

6. Jokaisesta eurosta tilitämme valtiolle 40 senttiä veroihin

Läpilaskutamme vuosittain valtion puolesta veroja kymmeniä miljoonia euroja. Jokaisesta laskutetusta eurosta tilitämme valtiolle noin 40 prosenttia. Vuositasolla se on asiakasta kohden useita satoja euroja.

7. Sähkölasku koostuu monesta eri maksusta

Sähkölasku voi antaa vääristyneen kuvan siirtohinnasta, sillä yksi lasku sisältää monta eri veloitusta. Siirtolasku muodostuu sähköntoimituksesta, joka sisältää perusmaksun (euroa/kk), kulutetun energian (snt/kWh) sekä sähkö- ja arvonlisäveron. Verojen suuruudesta päättää eduskunta.

8. Kantaverkkolasku sisältyy hintaan

Suomen sähköjärjestelmä koostuu voimalaitoksista, valtion omistamasta kantaverkosta, suur-, keski- ja pienjännitteisistä jakeluverkoista sekä kaikista meistä sähkön kuluttajista. Myös kantaverkkoyhtiö Fingridin kustannukset sisältyvät laskuun.

9. Yli 90 % verkkotoiminnan kuluista ei liity käytetyn energian määrään

Sähköverkon ylläpidon kiinteät kustannukset ovat olemassa riippumatta lainkaan käytetyn sähkön määrästä ja siksi laskuun kuuluu myös perusmaksu. Perusmaksulla katetaan mm. verkkoon sitoutunut pääoma, verkon suunnittelu, kunnossapito, kehittäminen ja rakentaminen, valvonta ja vikapalvelu 24/7, vikojen korjaus kaikissa tilanteissa, asiakaspalvelu sekä sähkön kulutuksen mittaus etäluettuna.

10. Kaikki toimintamme on valvottua

Energiavirasto valvoo hinnoitteluamme, investointejamme sekä ylläpito- ja palvelukustannuksiamme. Valvonnalla virasto varmistaa asiakkaiden tasapuolisen kohtelun, kustannustehokkaan toiminnan, kohtuullisen hinnoittelun ja varman sähköntoimituksen.