Artikkeli

”Kajaven Taustavoimaa-apuraha teki unelmistamme totta"

Tampereen Gymnaestrada oli voimisteluseura Kuhmon Kivattarien nuorille harrastajille kesän 2022 ehdoton kohokohta. He pääsivät matkalle ja kisaamaaan Kajaven Taustavoimaa-apurahan tukemana. Kivattaret oli yksi yhdeksästä kuluvana vuonna apurahan saaneesta yhdistyksestä.
Kivattarien voimistelijat ryhmäkuvassa Tampereella.

Suomen Voimisteluliitto järjestää lajin merkkitapahtuman, Gymnaestradan, joka neljäs vuosi. Viisituhatta voimistelijaa eri puolita Suomea kokoontui viime kesänä Tampereelle esiintymään, kisailemaan ja tapaamaan toisiaan pitkäksi viikonlopuksi. Mukana oli tapahtuman hengen mukaisesti sekä harrastajia että kilpasarjalaisia.

Kaikki 16 Kivattarissa voimistelua harrastavaa lasta ja nuorta pääsivät tapahtumaan. Mukana oli sekä uusia että seurassa jo pidempään harrastaneita voimistelijoita. Suurin osa ryhmästä oli Gymnaestradassa nyt ensimmäistä kertaa.

”Ilman Kajaven apurahaa osallistumisemme olisi ollut vaikeaa – jopa mahdotonta. Apuraha tuli todelliseen tarpeeseen, sillä seuramme varainkeruu on ollut koronavuosina hankalaa. Käytimme saamamme 700 euroa esiintymisasuihin ja matkakuluihin”, kertoo seuran hallituksen varapuheenjohtaja ja ohjaaja Sari Määttä.

Kajave on tukenut jo yli kymmenen vuoden ajan lasten ja nuorten harrastustoimintaa alueellaan jakamalla vuosittain yhteensä 5 000 eurolla apurahoja. Taustavoimaa-apurahat vuodelle 2023 nyt haettavissa, ja haku kestää helmikuun loppuun asti.

Gymnaestrada on monelle unelma

Kivattarissa alettiin harjoitella esiintymistä eli kenttäohjelmaa Gymnaestradaa varten jo edeltäneenä syksynä. Jännittävimpiä hetkiä elettiin keväällä, kun voimistelijoiden mielessä kaiversi pelko, että tapahtuma jouduttaisiin perumaan koronan vuoksi.

”Gymnaestrada on jo käsite. Tiedän, että moni lapsi unelmoi ja odottaa pääsevänsä sinne joskus mukaan. Tapahtuma voitiin onneksi järjestää, eikä meidän porukastamme kukaan joutunut jäämään pois sairastumisen vuoksi. Päästyämme Tampereelle jännitys haihtui ja nautimme täysillä. Oli mahtava myös nähdä, kuinka festivaali leimasi kaupunkikuvaa, kun viisituhatta voimistelijaa liikkui kaduilla, raitiovaunuissa ja busseissa”, Määttä muistelee.

  Kivattarissa kaikki pääsevät harrastamaan

  Sari Määttä ollut mukana Kivattarien toiminnassa jo yli 20 vuotta. Hänelle lasten ja nuorten ohjaaminen on aina myös kasvatuksellista toimintaa. Erityisesti suurtapahtumat ja niihin valmistautuminen opettavat lapsia harjoittelemaan tavoitteellisesti ja toimimaan ryhmässä.

  Seura tähtää siihen, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi harrastaa voimistelua ja liikuntaa monipuolisesti.

  ”Meillä kaikki pääsevät harrastamaan, esiintymään ja matkoille mukaan. Pyrimme pitämään jatkumon, jotta lapsi voi kasvaessaan siirtyä ryhmästä toiseen. On tärkeää, että meillä on kaikenikäisiä harrastajia – alle kouluikäisiä, koululaisia, nuoria ja aikuisia”, Määttä valottaa.  

  Kivattarissa panostetaan myös aikuisten monipuolisen kuntoliikunnan harrastamisen.

  ”Olemmekin aikuisliikunnan Tähtiseura, mikä tarkoittaa sitä, että Olympiakomitea on myöntänyt meille toiminnastamme laatusertifikaatin”, Määttä taustoittaa.

  Kantavana teemana seurassa on sen perustamisvuodesta 1958 asti ollut tarjota voimistelijoille mahdollisuus osallistua suurtapahtumiin Suomessa ja maailmallakin.

  ”Itse osallistuin Gymnaestradaan ensimmäisen kerran vuonna 2006. Siitä lähtien olen ollut mukana aina, kun tapahtuma on järjestetty. Viime kesänä molemmat lapseni esiintyivät nuorten ohjelmassa. Olen onnellinen, että meillä on nyt yhteisiä muistoja hienosta tapahtumasta”, Määttä iloitsee.

   Taustavoimaa-apuraha:

   • Vuoden 2022 Taustavoimaa-apurahan sai Kivattarien lisäksi kahdeksan muuta seuraa:  Isa Asp -seura ry, Matushka ry, Kajaanin 4H-yhdistys ry, Kosken kyläyhdistys ry, Kuhmon Kiva ry, Kajaanin Honka ry, Korve Kopse ry ja Setlementti Kainulan kannatusyhdistys ry.
   • Olemme myöntäneet Taustavoimaa-apurahoja yli kymmenen vuoden ajan. Apurahaa voivat hakea yhdistykset, kerhot, harrastuspiirit ja muut tahot, jotka järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille harrastustoimintaa jakeluverkkoalueellamme.